Älskar du att skriva …
* Läs mycket och skriv massor!
Genom att läsa andras texter får du en inblick i olika sätt att berätta en historia. Det är så klart inte meningen att du ska härma någon annan – försök hitta ditt eget språk. Det kan du bara göra genom att skriva mycket. Så sätt igång att experimentera med orden!
* En början och ett slut
Om du ska skriva en lång text, till exempel en bok med flera kapitel, kan det vara bra att veta hur den ska sluta redan när du sätter igång. Att göra en kort sammanfattning (ett synopsis) av berättelsen innan du börjar är inte alls dumt. Då märker du om historien ”håller” och om du behöver lägga till eller ta bort någonting för att det ska bli mer spännande. Du lär upptäcka att texten ibland går sin egen väg och inte alls vill följa planeringen. Men det gör inget – det är ju du som bestämmer!
* Skriv om!
Även om du är nöjd med en text är det smart att låta den ligga och ”mogna” ett tag. En text kan nästan alltid bli lite bättre. Nästa gång du läser igenom ditt manus eller din dikt kommer du alldeles säkert upptäcka att det finns något du vill skriva om eller ta bort.
* Låt andra läsa det du skriver – och lyssna på kritiken
Det är inte alltid lätt att ta kritik, särskilt inte när någon kritiserar något så personligt som en text. Men ofta finns det något att lära sig av kritik. Bli inte arg utan räkna till tio och fundera. Kanske har den som klagar satt fingret på det som gör att dina texter kommer att bli ännu bättre om du bara ändrar lite.
* Gå en kurs
Om dina vänner har tröttnat på att läsa allt du skriver kan du gå en skrivkurs. Där träffar du skrivfrälsta människor som tar dina texter på allvar och du får dessutom hjälp att utvecklas. En del studieförbund ordnar skrivkurser (googla!). Många författare har gratis skrivkurser och skrivtips på sina hemsidor eller på sociala medier. Du kan också kolla med ditt bibliotek – kanske kan de ordna en workshop?
… och vill bli publicerad?
* Delta i skrivtävlingar!
Om du vill bli publicerad kan du vara med i olika sorters skrivtävlingar. Många tidningar, sajter på nätet och en del bokförlag ordnar tävlingar (även för barn och ungdomar) där de vinnande bidragen blir publicerade. Håll utkik!
* Skicka in dina alster till tidningar
En del tidningar publicerar läsarnoveller eller dikter i varje nummer. Det finns också hemsidor som lägger ut läsartexter. (Vissa dagstidningar har speciella sidor för barn och ungdomar dit man kan skicka in egna texter.) Var inte blyg! Skicka in! Det värsta som kan hända är att du får ett nej. (Och då är det bara att försöka igen.)
* Skicka in dina alster till bokförlag
Det är inte alldeles lätt att få en bok utgiven men om det är din dröm så måste du så klart försöka! Skicka ditt manus till det eller de förlag som du tror skulle passa. Innan du skickar: 1. Ha inte för bråttom. Om din text ska bli bra måste du jobba hårt med den. 2. Läs igenom NOGA så att du inte skickar ett manus fullt med slarvfel. 3. Sök efter lämpliga förlag på nätet. Gå in på förlagens hemsidor och kolla vad de ger ut för böcker. (Det är inte lönt att skicka poesi till ett förlag som bara ger ut böcker om ekonomi.) 4. Nästan alla förlag har instruktioner för blivande författare på sina hemsidor. Där finns ofta såväl skrivtips som information om hur du ska göra när du skickar in manus till dem. 5. Det går bra att skicka samma manus till många förlag på samma gång – men tala i så fall om att det är fler som läser.
* Ge inte upp!
Astrid Lindgren fick inte napp första gången hon skickade in ett manus. Alltså ska du inte hänga läpp utan försöka igen! Om förlaget har skrivit varför ditt manus eller dina dikter inte blev utgivna kan det vara en bra idé att fundera över kritiken och ta till sig av den. Tänk på att de som jobbar på förlag är proffs så sug åt dig av deras kunskap.
Fler tipsare
Många författare bjuder på jättebra skrivtips på sina hemsidor. Vill du skriva en bestseller? Kolla till exempel in Åsa Hellbergs virusskrivskola eller Camilla Läckbergs deckarskola.
Barnens bibliotek har samlat kul övningar och skrivtips på sin hemsida.