Skrivtips

Älskar du att skriva …

* Läs mycket och skriv massor!
Genom att läsa andras texter får du ett större ordförråd och en inblick i olika sätt att skriva. Det är så klart inte meningen att du ska härma någon annan – försök hitta ditt eget språk. Det kan du bara göra genom att skriva mycket. Så sätt igång att experimentera med orden!

* En början och ett slut

Om du ska skriva en lång text, till exempel en bok med flera kapitel, kan det vara bra att veta hur den ska sluta redan när du sätter igång. Att göra en kort sammanfattning (ett synopsis) av berättelsen innan du börjar är inte alls dumt. Då märker du om historien ”håller” och om du behöver lägga till eller ta bort någonting för att det ska bli mer spännande. Du kommer att upptäcka att texten ibland går sin egen väg och inte alls vill följa planeringen. Men det gör inget – det är ju du som bestämmer!

* Skriv om!
Även om du är nöjd med en text kan det vara smart att låta den ligga och ”mogna” ett tag. En text kan nästan alltid bli lite bättre! Alldeles säkert upptäcker du nästa gång du läser igenom ditt manus eller din dikt att det finns saker du vill ändra på eller ta bort.

* Låt andra läsa det du skriver – och lyssna på kritiken
Det är inte alltid lätt att ta kritik, särskilt inte när någon kritiserar något så personligt som en text. Men ofta finns det något att lära sig av kritik. Bli inte arg utan räkna till tio och fundera. Kanske har den som klagar satt fingret på det som gör att dina texter kommer att bli ännu bättre om du bara ändrar lite!

* Gå en skrivarkurs
Om dina kompisar, dina föräldrar och din svensklärare har tröttnat på att läsa allt du skriver kan du gå en skrivarkurs. Där träffar du skrivfrälsta människor som tar dina texter på allvar och du får dessutom hjälp att utvecklas. Kanske kan din svensklärare hjälpa dig att hitta en? En del studieförbund ordnar skrivarkurser (googla!). Du kan också kolla med ditt bibliotek – kanske kan de ordna en workshop under en helg eller ett lov?


… och vill bli publicerad?

* Delta i skrivartävlingar!
Om du vill bli publicerad kan du vara med i olika sorters skrivartävlingar. Många tidningar, sajter på nätet och en del bokförlag ordnar tävlingar för barn och ungdomar där de vinnande bidragen blir publicerade. Håll utkik!

* Skicka in dina alster till tidningar
En del tidningar publicerar läsarnoveller eller dikter i varje nummer. Vissa dagstidningar har speciella sidor för barn och ungdomar dit man kan skicka in egna texter. Var inte blyg! Skicka in! Det värsta som kan hända är att du får ett nej. (Och då är det bara att försöka igen.)

* Skicka in dina alster till bokförlag
Det är inte alldeles lätt att få en bok utgiven, men om det är din dröm så måste du så klart försöka! Skicka ditt manus till det eller de förlag som du tror skulle passa. Innan du skickar: 1. Läs igenom NOGA så att du inte skickar ett manus fullt med slarvfel. 2. Kolla upp om förlaget föredrar en utskrift som skickas med vanlig post eller om de hellre tar emot e-post.
Sök efter lämpliga förlag i telefonkatalogens gula sidor, på eniro.se eller på hitta.se. Gå in på förlagets hemsida och kolla vad de ger ut för böcker. (Det är ju inte lönt att skicka poesi till ett förlag som bara ger ut böcker om ekonomi.)
Du kan också leta efter förlag i dina favoritböcker. Vem har gett ut dem? Det brukar stå utanpå boken och på någon av bokens första sidor.
Det går bra att skicka samma manus till flera förlag samtidigt – men då måste du alltid tala om att det är fler som tittar.

* Ge inte upp!
Astrid Lindgren fick inte napp första gången hon skickade in ett manus. Alltså ska du inte hänga läpp utan försöka igen! Om förlaget har skrivit varför ditt manus eller dina dikter inte blev utgivna kan det vara en bra idé att fundera lite över kritiken och kanske ta till sig av den.


Fler tipsare

Många av mina kolleger har jättebra skrivtips på sina hemsidor. Kika in hos Pernilla Gesén eller Kerstin Lundberg-Hahn.

Barnens bibliotek har samlat kul övningar och skrivtips på sin hemsida.