Om mig

Jag började skriva så fort jag hade klurat ut hur man gjorde. Det var nog någon gång i sexårsåldern. Under hela min skoltid älskade jag att skriva! Uppsatsskrivning var det bästa jag visste och mina stackars lärare fick alltid kilometerlånga texter att ta sig igenom.

På mellanstadiet gjorde jag och en kompis en egen novelltidning som vi tvingade klasskompisarna att läsa. Vi var väldigt flitiga och kunde periodvis klämma ur oss två, tre noveller om dagen.

Samtidigt med skrivandet höll jag på med sång och musik. Jag spelade piano, sjöng i skolkören och mimade en hel del med hopprep framför spegeln.
I sjuan startade jag och några tjejkompisar ett band.  Jag skrev bandets låtar, både text och musik, och min stora dröm blev att bli popstjärna. Den drömmen höll jag fast vid i ganska många år, så länge att det nästan blev pinsamt …

På gymnasiet började jag skriva musikrecensioner för Katrineholms Kuriren – ett perfekt sätt att kombinera skrivandet med mitt stora musikintresse. Då var jag ganska sugen på att bli musikjournalist (mer som en ”plan B” om jag inte skulle lyckas med musiken).

Fast när jag skulle läsa vidare på universitetet valde jag inte någon journalistutbildning utan läste olika kurser i litteraturvetenskap och media- och kommunikation istället. Och det var ungefär då jag fick för mig att jag skulle jobba med böcker. (Inte skriva dem själv, utan jobba med andras texter.)

Efter utbildningen i Lund tjatade jag därför till mig en praktikplats på ett bokförlag i Malmö. Där fick jag lära mig redigering, korrekturläsning och annat som har med bokproduktion att göra. Och så fick jag läsa massor av bra böcker på arbetstid! Förlagsredaktör blev mitt nya drömjobb och efter några år som praktikant och assistent blev drömmen uppfylld.

Jag arbetade som barnboksredaktör i tio år innan jag kom på idén att försöka skriva en egen bok. Första försöket handlade (såklart!) om fyra tjejer som spelar i ett band. Mallgrodor och gitarrgudar blev titeln och den gavs ut 2006.

Det blev totalt sex böcker om tjejerna i bandet Starlight och sedan har det bara rullat på. I serien om Lundeby IK är det fotboll som gäller. Svarta tornet är en bok om mörka släkthemligheter och lite tennis. Den här sommaren kan bli min död handlar om att vara rädd för nästan allt.

År 2006 slutade jag jobba som redaktör och började frilansa på heltid. Sedan hösten 2008 ägnar jag mig nästan enbart åt att skriva och det känns som om jag äntligen har hittat mitt riktiga drömjobb!

Namn: Malin Maria Stehn
Född: 1969, i Boden
Uppväxt: i Katrineholm
Bor: i gammalt hus utanför Malmö
Familj: gift med Micke, barnen Lukas (20) och Elvira (16)
Husdjur: När jag var liten testade jag allt: krabba, kanariefågel, marsvin, kanin … Nu har vi en knasig katt som heter Morris. (Kolla gärna in hans blogg!)

Nästan hemligt …