Inte din bror

En lördagsmorgon meddelar Abbes föräldrar att familjen ska ta hand om en ensamkommande flyktingpojke från Afghanistan. Abbe får panik. Varför var det ingen som frågade honom? Och vem vill på allvar ha en helt okänd människa boende i sitt hus? Det kommer aldrig att funka!
Men det som Abbe fruktar allra mest är vad Rasmus och hans gäng ska tycka. Rasmus har starka åsikter om killarna på flyktingboendet och Abbe, som inte har så många kompisar, står inte ut med tanken på ännu en ensam sommar.
Lösningen blir att välja bort Hossein. Den nya familjemedlemmen får helt enkelt bli föräldrarnas problem.

Inte din bror är en berättelse om flykt och ensamhet, vänskap och kärlek. Den handlar om att inget är svart eller vitt, om att hitta sig själv i en turbulent tonårstid och om modet att stå för sina åsikter.

Inte din bror ges ut av Bokförlaget Opal. Boken finns att köpa i bokhandeln och på nätet (exempelvis på Adlibris eller Bokus). Du kan också låna den på biblioteket.

Är du nyfiken? Vill du provläsa några kapitel? Klicka här och klicka sen vidare på den lilla boksymbolen till vänster!


LÄRARHANDLEDNING
Vill du arbeta med Inte din bror i klassrummet? Ladda ner lärarhandledningen för årskurs 6-8 genom att klicka HÄR!
Lärarhandledningen är skriven av Lena Dahlstrand, 4-9 lärare i svenska, engelska och franska, universitetsadjunkt i svenska och lärarutbildare vid Högskolan Dalarna.


Här kan du läsa mer om boken och varför jag skrev den:

Intervju i Boktugg

Pressmeddelande från bokförlaget Opal


Recensioner och läsaromdömen:

Stehn berättar så man är där, man nickar liksom instämmande. […] Vardag, invandrarfientlighet och “gamla hederliga” ungdomskonflikter blir i Malin Stehns tappning också en trovärdig och mångfacetterad berättelse i ett samtida Sverige.
Cecilia Östlund, Opsis Barnkultur nr 3 2018

Författaren väjer inte för svåra, tuffa fakta och känslor – historien känns mycket realistisk. Passar utmärkt för diskussioner. Sammantaget är Inte din bror en bok som engagerar om ett brännande ämne.
Anna Wilner, BTJ-häfte nr 14, 2018

Abbe vill inte. Han är motsträvig och arg. Och Hossein porträtteras inte som en förklädd ängel, utan som en helt vanlig människa. Detta är bokens styrka!
Elisabeth Östnäs, författare (boktips på sajten kulturkollo.se)

Inte din bror är en bok som känns i hjärtat.
Paula Högström (Prickiga Paula) i Radio P4 Stockholm 13/6 2018

En viktig bok om att vilja passa in, men också om att växa och stå upp för någon annan.
Boksnoken (på Instagram)

Malin Stehn har skrivit flera dussin bra böcker och jag har läst de flesta, men den här är tamejfan den allra bästa (än slå länge).
Mattias Edvardsson, författare till succéromanen En helt vanlig familj

Inte din bror är en spännande, välskriven och bra ungdomsbok om komplexa kompisrelationer och om en trevande förälskelse. Men det är den härliga relationen som till slut växer fram mellan Abbe och Hossein som gör att jag ger denna bok ett riktigt toppbetyg.
Biblioteksbubbel (Bokblogg)